KMF Leteći Holanđanin – dve pune decenije postojanja

Postojanje koje se proteže dve pune decenije KMF Letećeg Holanđanina je vrednost koja traje uz oscilacije i manje ili veće uspehe…  Sportska priča je počela kad je generacija ’74 završavala osnovnu školu i igrala prvi put na Dnevnikovom turniru 1988. godine, pod nazivom „Leteći Holanđanin“. Datum osnivanja kluba koji se vodi zvanično u aktima je 22. novembar 2000. godine.

Klub je zvanično počeo da se takmiči još od daleke 2001 godine u Futsal ligi Vojvodine. Koja je u to vreme funkcionisala tako što su prijavljene ekipe iz Vojvodine igrale kvalifikacione utakmice,i posle osvajanja drugog mesta i plasmana u 2. Republičku futsal ligu Srbije, gde je u sezoni 2001-2002 zauzela 4. mesto.

Za osnivanje kluba i početak takmičenja su „krivci“: Goran Borović, Goran Samardžić, Dušan i Radomir Šipčić, Branislav Petrović, Marko Daković, Martin Tomanović, Dejan Popović, braća Ilija i Igor Mićunović, Željko Danilović, Dalibor Jonaš, Nikola Kurtuma, Vladimir Vujačić, Boris Pravilović i Zoran Jakšić.

Šest sezona se klub takmičio u Prvoj futsal ligi Srbije, gde je imao zapaženu ulogu i uvek bio neugodan protivnik kako na domaćem tako i na gostujućem terenu. Najveći uspeh je bio učešće u plej offu i osvajanje 3. mesta u sezoni drugoj sezoni takmičenja u Prvoj futsal ligi FSS. Spomenućemo da se u tom periodu u jednom momentu na širem spisku za reprezentaciju nalazio Dražen Arvaji (tada igrač KMF Marbo Intermezzo), a da su on i Petar Kovač nastupali za univerzitetsku reprezentaciju Srbije.

Potom sledi manje ili više egzistiranje u Drugoj futsal ligi ili Futsal ligi Vojvodine. Od sezone 2018/2019 veći akcenat se pridaje na radu sa mlađim kategorijama. Oformljena je i kadetska selekcija koja je učestvovala na pilot projektu FS Srbije koji se održavao u Kući fudbala a na njoj je učestvovalo 16 ekipa. Na tom takmičenju smo zauzeli samo četvrto mesto iako su kadeti Vrbašana bili ne čelu tabele pred završni turnir. Jovan Danilović je izabran za najboljeg golmana kadetske lige, a selektor Omladinske futsal reprezentacije Vladimir Jovanović je primetio tada talentovane i perspektine mladiće: Koprivicu, Erakovića, Markovića, Popovića i Lepojevića od kojih su neki prihvatili poziv u Omladinsku futsal reprezentaciju Srbije. Iz te postave danas su još uvek u klubu Andrej Šmit, Boban Koprivica, Miljan Marković, Mitar Eraković, Luka Dragnić i Jovan Danilović.

Protekla sezona kada Omladinska ekipa Letećeg Holanđanina u sastavu Jovan Danilović, Miljan Vukanović, Slobodan Koprivica, Lazar Radanović, Mitar Eraković, Nemanja Muminović, Miljan Marković, Luka Dragnić, Vukašin Avdalović, braća Andrej i Martin Šmitom predvođeni kapitenom Danilom Radovićem prvo osvajaju Omladinsku ligu FS Vojvodine a onda na završnici za Omladinskog prvaka Srbije pobeđuju u finalu domaći KMF Zemun Samo pravo i osvajaju pehar prvaka Srbije…

Željko Ačanski i Željko Zečević – zaslužena panezija

Dva igrača veterana odlaze u zasluženu penziju, prvi je Kuljanin Željko Ačanski Ačo, koji je u sezoni 2009/2010 bio najbolji strelac Prve futsal lige FSS sa 35 postignutih golova.

A posle punih 18 sezona u penziju ide, ali će verovatno ući u trenerske vode, Željko Zečević, popularni Zeko.

KMF Leteći Holanđanin je brend opštine Vrbasa a i šire, koji ima svetlu budućnost u srpskom futsalu.