Tradicija Holanđana: golmani – Martin Marinković

Još od samog osnivanja KMF Letećeg Holanđanina čuvari mreže su bili uvek kvalitet više vrbašana – Branislav Petrović Bane, Zoran Nikitović Nikta, Dalibor Jonaš Daco, Alen Marković, Marko Đurović, Milan Beljanski… A sada je prvi čuvar mreže narandžastih – Martin Marinković. Prošao je školu i mlađe kategorije KMF Letećeg Holanđanina… Martin Marinković je rođen 30. januara 1992. godine, a za naš sajt je otkrio kako je zavoleo futsal, kada je stao na gol Holanđana…

Martin Marinković

Kako si zavoleo futsal?

– Futsal sam počeo da pratim prvo na letnjim turnirima u Vrbasu, pamtim ekipu Letećeg Holanđanina tada su se zvali 3M gde su igrali Bane Petrović, Dejan Popović, braća Mićunović Gile i Kejto, Goran Borović, Martin Tomanović, Marko Daković…  Posle nekoliko godina su ti momci u dresu Letećeg Holanđanina ušli u Prvu ligu Srbije u Futsalu, gde nisam propuštao nijednu utakmicu i sigurno da mi je već tada bila želja da se jednom i ja oprobam u ovom sportu i to u svom gradu pred punim tribinama.

Šipčić D., Petrović B., Borović G., Danilović Ž., Krunić D. Mićunović Igor, Kurtuma N., Popović D. i Mićunović Ilija

Od koje sezone si počeo da treniraš, i braniš za KMF Leteći Holanđanin i kada si postao prvi golman? 

– Prvi put za KMF Leteći Holanđanin sam branio još na jednom omladinskom turniru u Novom Sadu 2009. godine, a zvanično sam prešao sa velikog fudbala i počeo da treniram 2014. godine. Prvi golman sam postao u takmičarskoj sezoni 2017/2018.

 

Koju utakmicu pamtiš a gde si bio igrač odluke?

– Definitivno mi je omiljena utakmica moja debitantska u Prvoj ligi Srbije protiv Smedereva. Tada sam ušao u drugom poluvremenu pri rezultatu 2:5. uspeli smo da stignemo na 5:5 i uzmemo bod. Nisam bio igrač odluke, ali odbranio sam penal sa 10 metara minut pre kraja tako da je to bio neki moj udeo u osvojenom bodu.

Da li imaš uzora ili kojeg vratara najviše ceniš?

– Što se tiče golmana definitivno Miodrag Miki Aksentijević. On je među futsal golmanima što je Đoković u tenisu. Volim da gledam španske golmane, ima ih dosta koji su visoki a imaju prebrze reflekse što je retko za videti.

 

Lične ambicije i ciljevi u sportskoj karijeri?

– Ciljevi su vezani za klub a to je da se u dogledno vreme vratimo u Prvu futsal ligu i da se tamo ustalimo. Što se mene lično tiče nadam se da ću uspeti što duže da budem aktivan igrač kao legende ovog kluba Ačanski, Mićunović, Zečević i Arvaji.

Martin Marinković na letnjem turniru

Mlađe kolege među stativama u Letećim Holanđanima?

Jovan, Miljan i Petar su krenuli da treniraju sa 15,16 godina što je veliki plus jer je budućnost pred njima. Odlični su momci, usvajaju savete mene kao iskusnijeg kolege a i starijih igrača u klubu i već su mnogo napredovali za ovo kratko vreme koliko treniraju.

 

Kako vidiš budućnost kluba i futsala uopšte?

– Trener Igor Miricki je oformio odličnu generaciju omladinaca koji već sad igraju seniorske utakmice i uz pomoć par nas starijih rezultat je da smo završili prvi u regularnom delu Futsal lige Vojvodine. Budućnost kluba je sa njima definitivno svetla, ali mislim da ono što je i klubu i toj deci potrebno je takmičenje na višem nivou, znači Druga pa Prva liga Srbije. Što bi rekao Dule Vujošević “Ako želiš da budeš šampion moraš da trčiš sa šampionima.”