Legenda Holanđana – Željko Ačanski

Rođeni kuljanin, fudbaler a dugo vremena igrač Letećeg Holanđanina i kapiten sastava iz Vrbasa – Željko Ačanski, popularni „Ačo“.

kapiten Željko Ačanski /Leteći Holanđanin Vrbas/

Dugogodišnji napadač i kapiten kmf Letećeg Holanđanina Željko Ačanski je rođen 18. avgusta 1977. godine. Imao je dug fudbalski put – od pionira kulskog Hajduka prošao je kompletnu omladinsku školu Hajduka iz Kule. Talenat i mukotrpan rad nije prošao nezapaženo – 1990. godine obukao je dres sa državnim grbom – kadetske reprezentacije SFRJ… Nastupao je za seniorski tim FK Crvenke u periodu od 1996 do 1998 kada odlazi na odsluženje vojnog roka.

 

Da je Vrbas glavna stanica u bogatoj karijeri ispostaviće se prvo 1999. godine kada je šef stručnog štaba vrbašana bio Nikola Rakojević. Za FK Vrbas je nastupao sve do 2005. godine kada se vraća u matični klub – Hajduk gde provodi još sezonu i po. I tada se odlučuje na pravi korak – na poziv Nemanje Krtolice prvog trenera Letećeg Holanđanina prelazi u decembru 2006. godine na futsal gde će provesti punih 11 sezona u narandžastoj opremi omiljenog kluba iz Vrbasa…

 

Šta Vas je navelo da pređete iz fudbala na futsal?

  • Osim poziva trenera Krtolice, presudila je ljubav prema fustalu jer sam još od 1993. godine učestvovao na raznim amaterskim turnirima.

U bogatoj karijeri igrao si protiv legendi srpskog futsala a koje igrače je bilo najteže čuvati, i koga bi istakao?

  • Mnoštvo igrača je bilo na terenu protiv mojih Holanđana. Ali samo nekolicina su bili ekstra klase. Ako treba izdvojiću dva igrača protiv kojih sam igrao a tada su bili bez premca: sadašnji trener Ekonomca – Predrag Rajić i aktuelni kapiten reprezentacije Srbije – Marko Perić.

    sudar kapitena
    Bojan Pavićević /Marbo Intermezzo/ – Željko Ačanski /Leteći Holanđanin/

Igrali ste punih jedanaest sezona za Leteće Holanđane, sa kojim saigračima ste se najbolje razumeli i slagali?

  • Kako na turnirima tako posle i na prvenstvenim utakmicama sam uvek dao maksimum za tim. Igrao sam sa mnogo dobrih igrača. A od saigrača sam se najbolje razumeo sa Igorom Mićunovićem i Draženom Aravijem

Željko Ačanski je kvalitetom, odnosom prema narandžastom dresu i naročito prema navijačima zaslužio i kapitensku traku. Bio je najbolji strelac Prve futsal lige Srbije u sezoni 2009/2010 kada je čak 35 puta zatresao protivničku mrežu. Nepravda je tada učinjena kapitenu vrbašana Ačanskom jer tadašnji selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević nije pozvao najboljeg strelca lige navodno – zbog godina!?

Kolekcija pehara – Željko Ačanski

Ostaje žal što kapiten vrbašana nije obukao dres sa državnim grbom.  Danas je Željko oženjen, otac dva sina, zaposlen u Knjaz Miloš a i dalje uspešno igra futsal na turnirima… Još uvek je registrovan kao aktivan igrač za Leteće Holanđane ali dodje isključivo na poneki trening ili utakmicu kada ga pozove trener Igor Miricki da pomogne bogatim iskustvom mladim igračima Holanđana koji tek počinju futsal karijeru…

(Foto: privatna arhiva – Ačanski Željko)